Ένα ευφυές επίγειο ρομποτικό σύστημα για την εκμηχάνιση της αμπελουργίας αναπτύσσει ομάδα ερευνητών του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου με Μηχανές, στο παράρτημα Καβάλας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος.
Η μηχανική αρπάγη, στην απόληξη του ρομποτικού βραχίονα, είναι εξοπλισμένη με ειδική κάμερα τριών διαστάσεων, για να ανιχνεύει το στόχο, εν προκειμένω το τσαμπί σταφυλιού και με τη βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης εκτελεί τις εργασίες με απόλυτη ακρίβεια.
Προκειμένου το ρομποτικό σύστημα αποκτήσει αυτονομία κίνησης και να διεξάγει τις αμπελουργικές εργασίες για τις οποίες προορίζεται, οι μηχανικοί του Εργαστηρίου έχουν αναπτύξει και ένα τροχήλατο ευφυές όχημα με μηχανική όραση, ώστε να μπορεί να πλοηγείται με ασφάλεια στο χώρο, στο οποίο πρόκειται να τοποθετηθεί ο μηχανικός βραχίονας.
Η καρδιά και το μυαλό του ΑΡΤ, ωστόσο, βρίσκεται στο απομακρυσμένο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης του, καθώς ο χρήστης μέσα από αυτό μπορεί να επιλέξει και να εξατομικεύσει τον τρόπο με τον οποίο θέλει να εργαστεί το ρομπότ μέσα στον αμπελώνα.
Πίσω από το κυβερνοφυσικό σύστημα κρύβονται έξυπνοι αισθητήρες και πολύπλοκοι αλγόριθμοι που συνδυάζουν υπολογιστική νοημοσύνη και μηχανική όραση, με αποτέλεσμα να μπορεί να αναγνωρίσει όπως το ανθρώπινο μάτι, τί έχει απέναντί του σε σχέση με το αμπέλι και να πάρει αποφάσεις με βάση τη λογική της συλλογιστικής.
Το σύστημα συμπληρώνει ένα ιπτάμενο πολύπτερο drone, που πετάει πάνω από τους αμπελώνες, συλλέγει αλληλοεπικαλυπτόμενες εικόνες, οι οποίες μέσω ενός εξελιγμένου λογισμικού προγράμματος επιτρέπουν τη σύνθεση τρισδιάστων απεικονίσεων των χωραφιών και το σχεδιασμό των διαδρομών πλοήγησης του Αυτόνομου Ρομπότ Τρύγου. Το ρομποτικό σύστημα αναμένεται να είναι απολύτως λειτουργικό λίγο πριν τον τρύγο του 2021. Αναπτύσσεται στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου «Εξατομικευμένος Βέλτιστος Τρύγος με Αυτόνομο Ρομπότ», έχει τριετή διάρκεια υλοποίησης και χρηματοδοτείται με περίπου 1 εκατ. ευρώ από τη Δράση Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ.
Όπως ανέφερε ο Δρ Θεόδωρος Παχίδης, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πληροφορικής του ΔΙΠΑΕ ο σκοπός της έρευνας ήταν να λύσει το πρόβλημα της μείωσης του εργατικού δυναμικού στα χωράφια, χρησιμοποιώντας ρομπότ που συλλέγουν τα σταφύλια με εξίσου ντελικάτο τρόπο. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με οινοποιία της περιοχής.
Πηγή: Ο3 ΕΡΤ3