Τίτλος έργου: Κοινωνικά Ρομπότ ως Εργαλεία στην Ειδική Εκπαίδευση
Προϋπολογισμός: : €970.078,15 (Δημόσια Δαπάνη: €875.385,13)
Πηγή χρηματοδότησης: Δράση «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ», Α΄ κύκλος, Παρέμβαση ΙΙ, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)», ΕΣΠΑ 2014-2020. Κωδικός έργου Τ1ΕΔΚ-00929
Συντονιστής & Επιστημονικός Υπεύθυνος: Καθηγητής Βασίλειος Καμπουρλάζος
Ημερομηνίες έναρξης – λήξης: 28 Ιουνίου 2018 – 27 Ιουνίου 2022
Βασικός στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των κοινωνικών ρομπότ στην ελληνική ειδική εκπαίδευση μέσω της ανάπτυξης ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρέμβασης τόσο για την αντιμετώπιση επιλεγμένων περιπτώσεων αυτισμού όσο και για την αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών όπως δυσλεξία, κ.ά..
Επιπρόσθετα, αυτήν τη στιγμή, τα κοινωνικά ρομπότ όπως και διάφορες υποστηρικτικές τεχνολογίες στην ειδική εκπαίδευση, τυπικά λειτουργούν με χειρισμό από απόσταση από κάποιον ειδικό επιστήμονα. Στα πλαίσια του έργου, θα αναπτυχθούν επίσης μεθοδολογίες βασισμένες στην υπολογιστική νοημοσύνη οι οποίες θα επιτρέψουν μεγαλύτερο βαθμό αυτονομίας των ρομπότ, έτσι ώστε ο ρόλος του θεραπευτικού προσωπικού να αναβαθμιστεί και να καταστεί πιο δημιουργικός στην εποπτεία και κατεύθυνση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Για την επίτευξη των στόχων του έργου απαιτείται η συνεργασία μεταξύ Ελλήνων επιστημόνων στον τομέα Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών με μηχανικούς. Για τον λόγο αυτό, η σύμπραξη αποτελείται από το Εργαστήριο ΑΜΑ του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου/Δ’ Παιδιατρική Κλινική ΑΠΘ & Α’ Ψυχιατρική Κλινική ΑΠΘ, την Πρότυπη Θεραπευτική και Συμβουλευτική Μονάδα ΠΡΑΞΙΣ (Καβάλα), το Κέντρο Παιδιού και Γονέα (Θεσσαλονίκη) και την εταιρία EUROACTION AE (Θεσσαλονίκη).


